Sekrety tureckiej kuchni

Kuchnia turecka to mieszanka kulinarnej tradycji Turków, Arabów, Greków, Ormian i Persów. Właśnie dlatego jest tak różnorodna, kolorowa, aromatyczna i wyrazista. Ze względu na bogactwo smaków i składników przez wielu uważana jest za najlepszą na świecie. I nawet jeżeli kojarzy się wyłącznie z kebabem, to ilość sposobów na jego przyrządzenie nie pozwoli, by danie to mogło się znudzić.

Współczesna kuchnia turecka oferuje bardzo wiele potraw zarówno pikantnych, jak i łagodnych. Jest bogata w dania mięsne, ale także warzywne. Bardzo popularne są również tureckie placki z rozmaitymi farszami oraz tzw. pilawy. Podstawowym produktem tureckiej kuchni jest dodawany niemal do wszystkich dań gęsty jogurt. Nie możemy zapomnieć o przyprawach, orzechach, suszonych owocach oraz owczym smalcu, bez których potrawy nie nabierają prawdziwie tureckiego smaku.

Śniadanie – skromne, ale syte

W Turcji śniadaniowe menu bywa rożne i zależy od indywidualnych upodobań. Sztandarowym składnikiem tureckiego śniadania jest chleb i różne odmiany sera. Poza tym masło, miód, dżem, oliwki oraz świeże warzywa. Turcy na śniadanie często jadają również jajka w postaci jajecznicy z czosnkową kiełbasą bądź z pomidorami i papryką. Niektórzy wybierają simity, czyli okrągłe precle z sezamem, albo ciasto francuskie nadziewane białym serem. Jednak niezależnie od spożywanego posiłku, do tureckiego śniadania obowiązkowo pije się herbatę.

Kebab na kilka sposobów

Kebab to nie tylko dobrze nam znane mięso w bułce. To ogólna nazwa wielu różnorodnych dań mięsnych, które koniecznie trzeba spróbować, będąc w Turcji.

Najbardziej popularny jest wspomniany już döner kebab, który oprócz kawałków mięsa zawiera również pomidory, ogórki i sałatę. Adana i Ufra to dania, których nazwy pochodzą od tureckich miast. Oba przyrządzane są z mięsa baraniego i podawane na talerzach w towarzystwie świeżych warzyw. Różnią się jednak sposobem doprawienia. Podczas gdy pierwszy to kebab raczej ostry, drugi słynie z łagodnego smaku. Zupełnie inaczej wygląda natomiast  Sis kebab. Kawałki mięsa, papryka , pomidor oraz bakłażan nadziane są na drewniane patyczki. Wyglądem przypomina więc nasze szaszłyki.

Kebab to również mięso mielone. Podawane w chlebie lawasz z jogurtem, ryżem, papryką i pomidorami tworzy Beyti. Ali nazik swój smak zawdzięcza bakłażanowi, natomiast znakiem rozpoznawczym kebabu o nazwie iskender jest sos pomidorowy i jogurt.

Co jeśli nie kebab?

Oprócz rożnych odmian kebabu dużą popularnością cieszą się w Turcji dania warzywne oraz te, których bazę stanowi ciasto. Niezwykle popularny jest lahmacun, czyli turecka pizza, którą najczęściej podaje się z sałatka warzywną. Na podobnym cieście przygotowuje się pide. Ten podłużny placek nadziewa się farszem z mięsa mielonego lub w wersji wegetariańskiej – jajkiem, serem i szpinakiem. Do typowo bezmięsnych dań Turcy używają wielu warzyw. Niektóre z nich (m.in. bakłażan, paprykę, cukinię) nadziewają ryżem i podają w formie dolmy.

Na mały głód

Turcy chętnie sięgają po kuruyemiş, czyli „suche przekąski”. Są to najczęściej orzechy, pistacje, rodzynki, migdały, słonecznik oraz pestki dyni. Niezwykle popularne są również owoce, szczególnie arbuzy, melony, figi, brzoskwinie, truskawki oraz czereśnie. Bardzo lubianą przez Turków przekąską jest także słodka kukurydza oraz rzadko jadane w naszym kraju pieczone kasztany.

Dla każdego coś słodkiego

Mówiąc o tureckiej kuchni, nie można zapomnieć o deserach. Wśród przeróżnych słodkości króluje wytwarzana z masy sezamowej chałwa. Równie lubiane są ciasta i ciasteczka z dodatkiem orzechów, bakalii, miodu i słodkich syropów. Smak finezyjnych łakoci dodatkowo wzbogaca podawana w charakterystycznych małych szklaneczkach herbata lub parzona w wyjątkowy sposób kawa.

 

 

Zdjęcia,
Tureckie dania, fot. kmcfaddenh
Tureckie śniadanie, fot. Louis Herman
Adana kebab, fot. Anatolianpride
Pide, fot. anewdawnanewday
Tureckie słodycze, fot. eiku suyama

 

Dodaj komentarz

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>