Kulinarna wycieczka po Italii

Najlepszym towarem eksportowym Włochów jest… włoska kuchnia. Sami Włosi mogli by się jednak solidnie pokłócić, próbując zdefiniować co kryje się pod tym pojęciem. Włochy to bowiem kraj rozmaitych podziałów – także kulinarnych. Każdy region poszczycić się może swoimi flagowymi potrawami, a restauracje zwane we Włoszech „międzynarodowymi” serwują potrawy z różnych części kraju. Dlatego podróżując po słonecznej Italii nie można poprzestawać na wszechobecnej pizzy, ale trzeba skosztować lokalnych przysmaków. Zapraszamy na gastronomiczną wycieczkę po kraju makaronu, oliwy i kawy.

Włochy to kraj podziałów. Sami Włosi stwierdzają z całym przekonaniem, że Północ i Południe kraju to dwa różne światy. Spytaj Włocha skąd pochodzi, a z całą pewnością odpowie, że jest Neapolitańczykiem, pochodzi z Rzymu, Wenecji, Mediolanu czy Sycylii. Ze świecą szukać takiego, który odpowie: „Jestem Włochem”.

Podobnie jest w kwestiach kulinarnych. Lista włoskich potraw jest długa, a większość z pyszności pochodzących z Italii nosi przydomki związane z miastem, lub regionem z którego pochodzi: spaghetti  alla neapolitana, saltimbocca alla romana, bisteca alla Fiorentini, fegatto all a veneziana, cacciuccio livornese, ossobucco alla milanese, tottellini alla bolonese, linguini al pesto genovese, cassata siciliana…

Przez stulecia Włochy podzielone były na wiele państw-miast i podziały te są widoczne do dziś. Nie bez przyczyny mawia się czasem, że Włochy to jedynie wyrażenie geograficzne.

Przez Włochy przebiega kilka kulinarnych podziałów. Najbardziej oczywisty jest ten dzielący kraj na Północ i Południe. Granica ta zwana jest „linią masła i oliwy” – na północy chleb je się z masłem, na południu z oliwą, lub „linią kawy” – na północy pije się ją z mlekiem, na północy – czarną.

Każdy z 20 włoskich regionów, a także wiele włoskich miast poszczycić może się swoimi kulinarnymi specjałami. Leżąca na północnym-wschodzie Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia słynie z deserów, w alpejskim  rejonie Valle d’Aosta skosztować można fondue, Florencja szczyci się befsztykiem, Turyn kurczakami, Bolonia popularnym na całym świecie sosem z mięsa i pomidorów (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą margaritą.

Także w temacie wina, każdy z włoskich regionów ma coś do powiedzenia. W Toskanii niepodzielnie króluje Chianti – intensywnie czerwone, wytrawne, wino produkowane z winogron szczepu Sangiovese (min. 75%). Najbardziej cenione wśród toskańskich win jest Chianti Classico, które poznać można po logo z czarnym kogutem i… po cenie. Z kolei północne Włochy, a szczególnie Piemont to ojczyzna wina Asti – białego musującego trunku, z którego słyną przede wszystkich miasta Asti i Alba.  Północne Włochy to także zagłębie rozmaitych odmian grappy – mocnego (40-50 %) alkoholu produkowanego w procesie destylacja wytłoczyn z winogron po produkcji wina.

Z kolei Sycylijczycy jako aperitif, wino deserowe oraz dodatek do serów typu parmezan, gorgonzola i roquefort popijają Marsalę – bardzo słodkie, mocne białe i czerwone wino produkowane w okolicy miejscowości Marsala.

Niektóre włoskie przysmaki stanowią nawet „kość niezgody”. Weźmy najpopularniejszy włoski deser – tiramisu. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, z którego przyrządzany jest smakołyk, Treviso, Siena i Florencja. Każde z wymienionych miast ma własny przepis na wykonanie deseru i uważa go nie tylko za najlepszy, ale także za jedyny oryginalny.

Odłóżmy jednak na bok gastronomiczne swary Włochów. Najważniejszą nauką dla czytelnika powinno być to, by goszcząc w Italii zawsze pytać w restauracji o lokalny przysmak. Niestety niekiedy możemy się rozczarować, bo jak mawiają Włosi, najlepszą włoską kuchnię znajdziemy… w Nowym Jorku. Tam bowiem wyemigrowali włoscy kuchmistrzowie :)

Oto lista potraw, których podróżując po Włoszech warto skosztować.

Północne Włochy: Lombardia, Valle d’Aosta, Piemont
Ojczyzna panetone, wody san Pellegrini, sera gorgonzola, białych trufli z Alby, grissini z Turynu oraz różnych salami na czele z mediolańskim.

Specjały kuchni mediolańskiej

  • Ossobucco: gicz cielęca duszona w winie
  • Risotto alla milanese: ryż z szafranem i szpikiem
  • Minestrone alla milanese: gęsta zupa jarzynowa.
  • Costoletta alla milanese: cienko rozbita smażona eskalopka cielęca.

Północne Włochy: Wenecja, Emilia-Romania
Rozległe winnice Verona, Udine, prosciutto i parmezan z Parmy, salami z Bolonii, ocet balsamiczny z Modeny, ser provolone z Piacenzy.

Specjały kuchni weneckiej

  • Fegato alla veneziana: Smażona wątróbka cielęca  z cebulą.
  • Carpacio: Marynowana polędwica wołowa, pokrojona na cienkie plasterki. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Carpaccia.

Specjały kuchni bolońskiej

  • Tortellini al brodo: Pierożki w bulionie wołowym.
  • Spaghetti alla bolonese: Najsłynniejszy sos do spaghetti z mielonego mięsa i pomidorów.
  • Fritto misto alla bolonese: Smażone kawałki warzyw, jagnięciny i kurczaka.

Środkowo zachodnie Włochy: Liguria, Toskania, Umbria
Kraina grzybów, fasoli oraz cienkiego chlebka boccaccia. Winnice produkujące słynne chianti.

Specjały kuchni florenckiej

  • Bistecca alla Fiorentini: Wielki kotlet wołowy.
  • Ribollita: Zupa jarzynowa na resztkach z niedzielnego obiadu, z marchewką porem i ryżem.
  • Arista alla Fiorentini: Schab bez kości przyprawiony czosnkiem i rozmarynem.

Środkowe Włochy: Lacjum, Kampania
Gaje oliwne, owoce, cytrusy, winnice i ser mozzarella.

Specjały kuchni rzymskiej

  • Braccilette al scottadito: Kotleciki jagnięce podawane jako gorąca przekąska.
  • Saltimbocca alla romana: Dobrze rozbite eskalopki cielęce z szałwią i szynka prosciuto, polane winnym sosem przyprawionym rozmarynem.

Specjały kuchni neapolitańskiej

  • Pizza Margarita: Neapolitańscy kucharze przyrządzili ją na cześć królowej Małgorzaty z okazji jej pierwszej wizyty w mieście. Pomidory, mozzarella i bazylia symbolizują trzy kolory włoskiej flagi
  • Mozzarella caprese: Sałatka z ułożonych na przemian plasterków pomidora, sera mozzarella, udekorowana liśćmi bazylii.

Południowe Włochy: Apulia, Kalabria, Basilicata, Sycylia, Sardynia
Pszenica, gaje oliwne, warzywa owoce cytrusowe, makaron bez masła i jajek. Wieprzowina, jagnięcina, ryby z Adriatyku i Morza Jońskiego. Słynne sery: ricotta, provolone.

Specjały kuchni sycylijskiej

  • Caponatta siciliana: gulasz bakłażana z kaparami, orzechami pionowymi i bazylią
  • Spaghetti al tonno: Spaghetti z sosem z tuńczyka.
  • Penne alla Norma: Makaron rurki z sosem z pomidorów, bakłażana i sera risotta.

Dodaj komentarz

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>